pátek 12. prosince 2014

Hotel Bethlehem

Když se z domova vydám směrem na Kuks a Braunův Betlém, za chvíli dorazím do vesnice jménem Žireč, na jejímž samém okraji stojí, naproti vlakové zastávce, přímo na začátku naučné stezky Braunův Betlém, nesmírně zajímavá, leč dlouhá léta opuštěná stavba - Hotel Bethlehem, neboli česky Hotel Betlém. Co si ho odmalička pamatuji, je pořád stejný, stejně opuštěný. Okolní vegetace již zbořila menší objekty, které stávaly okolo hotelu a pomalu si brousí zuby i na samotný hotel. Ale přesto má tohle místo zajímavou a tajemnou atmosféru.



Snažila jsem se vypátrat něco z historie hotelu. Byl postaven pravděpodobně v roce 1904 a byl vyhledávaným hotelem pro turisty z Čech, Německa i Rakouska, kteří chtěli navštívit Kuks a okolí. Hotel, kromě prvorepublikové hlavní budovy, měl i velkou zahradu s koupalištěm, altánem, garážemi a budovou s kuchyní.



Někdy okolo roku 1940 byl hotel z kapacitních důvodů obohacen o další patro. Poté ale o něm už nejsou jednoznačné zmínky a hotel pravděpodobně upadá.

Další záznam o hotelu je z roku 1985, kdy se v něm usadila skupina squaterů, kteří hotel nazvali Hotel 13. Na výzvy policie ale nechtěli objekt opustit ani po několika výzvách a došlo i ke střelbě.

V době, kdy jsem se o hotel začala zajímat, byl zrovna na prodej v několika realitních kanceláří. Byl u něj proveden technický posudek, který říkal, že staticky je hotel v pořádku, je v něm zaveden plyn a voda a údajně byly nalezeny podzemní garáže, které jsou zatopené. Celý hotel i s pozemkem byl na prodej za 900 000 Kč a po půl roce byl zlevněn na 400 000 Kč.








Po několika měsících hotel někdo pravděpodobně koupil. Na pozemku byly vykáceny keře a nekolik stromů a hotel dostal v zadní části novou střechu a okapy. Na oknech a dveřích také přibyly mříže, aby do hotelu nevnikali nezvaní zvědaví hosté, jako například tvůrci graffity. Od těchto změn ale už uplynul více než rok a hotel zůstává ve stejném stavu. Snad se ale někdy dočká záchrany...


(Až budu milionářka, tak ho koupím a udělám z něj galerii :D)

Žádné komentáře:

Okomentovat